Clasificare parfumuri, în funcție de concentrația de ulei esențial:

a) PARFUM ADEVĂRAT – are în compoziție ulei esențial între 15% – 30%.

b) APĂ DE PARFUM (EDP) – are în compoziție ulei esențial între 8% – 15%. Apa de parfum lasă un miros persistent, care personalizează și evidențiază prezența persoanei care o folosește. Parfumurile Refan au în compoziție 15% ulei esențial! În România, firma importatoare comercializează peste 200 de parfumuri Refan pentru femei și bărbați.

c) APĂ DE TOALETĂ (EDT) – are în compoziție ulei esențial între 4% – 8%. Lasă un miros veritabil dar limitat în timp. Este necesară aplicarea ei de mai multe ori în decursul unei zile. Se aplică pe haine și eventual pe păr.

d) APĂ DE COLONIE (EDC) – are în compoziție ulei esențial între 3% – 4%.

Uleiul esențial (esența de parfum) este forma cea mai concentrată, cea mai fidelă și cea mai învăluitoare! Dacă este bine folosită nu este niciodată prea puternică. Parfumul este cel care se potrivește cel mai bine pentru piele.

Clasificare parfumuri, după compoziție:

a) Clasa LUX – sunt parfumuri unicat care se produc în serii foarte mici. Se mai numesc și “galeuri”, sticluțele acestora fiind din cristal și placate cu pietre și metale prețioase. Aceste parfumuri sunt foarte scumpe, un flacon de 50 ml poate ajunge și la câteva zeci de mii de euro.

b) Clasa A – sunt parfumuri care au în compoziție numai materii prime naturale, atât în aromă (plante, flori, pulpe de fructe, pulpe de legume, ierburi aromate) cât și în stabilizatorul de aromă (de origine animală: castoreum, zibetta, mosc, chihlimbar sau de origine vegetală: rădăcini parfumate, mirodenii, rășini și esențe lemnoase).

c) Clasa B – sunt parfumuri care au în compoziție atât materii prime naturale cât și materii prime sintetice. Stabilizatorul de aromă la parfumurile din această clasă este în totalitate sintetic. Astfel de parfumuri se regăsesc, în mare parte, pe rafturile magazinelor de profil, fie ele chiar de lux sau nu.

d) Clasa C – sunt parfumuri care au în compoziție numai materii prime sintetice, inclusiv stabilizatorul de aromă. Majoritatea producătorilor de parfum preferă această variantă deoarece costurile de producție sunt mai mici, având la dispoziție mii de substanțe provenite din industria petrochimică, prin prelucrarea petrolului brut. În acest moment, în lume, doar 6% mai reprezintă parfum natural, restul de 94% fiind parfumuri parțial sau în totalitate sintetice.

Parfumurile Refan sunt realizate numai din materii prime naturale.

Mirosul unui parfum este format din trei note distincte care caracterizează nivelele de volatilizare ale ingredientelor din compoziția sa:

a) NOTĂ TARE (NOTĂ DE VÂRF) – reprezintă primul miros pe care-l simțim imediat după aplicarea parfumului. Este extrem de volatil și poartă mirosul delicat si proaspăt al parfumului.

b) NOTĂ CENTRALĂ (NOTĂ DE MIJLOC) – reprezintă mirosul pe care-l simțim după circa 30 de minute sau chiar o oră de la aplicarea parfumului. Este momentul cel mai bun în care vă puteți da seama de mirosul real al parfumului pe pielea dumneavoastră și să luați o decizie pentru a alege parfumul. Această notă a parfumului nu este așa de volatilă ca și precedenta și poartă mirosul clar și cald al parfumului.

c) NOTĂ DE BAZĂ – reprezintă mirosul parfumului pe care îl simțim la două ore de la aplicare. La această notă, ingredientele nu sunt aproape deloc, volatile. Poartă mirosul puternic, bogat și persistent al parfumului. Din acest motiv, în funcție de fiecare persoană în parte, același parfum va mirosi diferit după ce trec câteva ore de la aplicare.